您好,欢迎来到江浙沪招生考试网 !

设为首页|加入收藏|联系我们|网站地图|

江浙沪招生考试网

您现在的位置: test4exam >> 历年真题 >> 中考真题 >> 正文

广州市中考英语试题

日期:2016-1-5 19:00:34 来源:本站原创 访问量:
 满分l 35分,考试时间l 20分钟)

  第l卷(共105分)

  一、听力(共两节,满分35分)

  第一节 听力理解(共15小题;每小题2分,满分30分)

  每段播放两遍。各段后有几个小题,各段播放前每小题有5秒钟的阅读时间。

  请根据各段播放内容及其相关小题,在5秒钟内从题中所给的A、B、C项中,选出最佳选项。

  听第l段对话.回答第1.2题。

  1. When did the woman get a fever?

  A. On Wednesday. B. On Saturday. C. On Sunday.

  2. What can we learn from the talk?

  A. The woman is seriously ill.

  B. Many people have this illness.

  C. The woman works in a school. WM2|9M5®0

  听第2段对话,回答第3至5题。

  3. What is the talk mainly about?

  A. The final exams.

  B. How to become a movie star.

  C. What to study in the future.

  4. What does the boy think of the girl?

  A. She is artistic. B. She is shy. C. She is silly.

  5. What does the girl like?

  A. Taking photos. B. Being a movie star. C. Staying outdoors.

  听第3段对话。回答第6至8题。

  6. Where does the talk take place?

  A. In an Internet cafe. B. In a coffee shop. C. In a computer store.

  7. What does the boy want to do?

  A. Read some e-mails. B. Play some games. C. Drink a coke.

  8. What do we know about the boy?

  A. He has finished his school project.

  B. He has been to this place before.

  C. He doesn’t like smoking.

  听第4段独白,回答第9至11题。

  9. Which of the following is allowed in the park?

  A. Diving into the water. B. Feeding the ducks. C. Fishing in the lake.

  10. What is the colour of the road to the ice palace?

  A. Red. B. Green. C. Yellow.

  11. How long will they stay in the park?

  A. 2 hours. B. 3 hours. C. 4 hours.

  听第5段对话。回答第12至15题。

  12. What’s the talk mainly about?

  A. The girl’s family. B. The girl’s holiday. C. The islands of Greece.

  13. What did the girl most often do during the day?

  A. Sailed a boat. B. Went swimming. C. Visited museums.

  14. Which of the following most correctly shows the yearly rainfall (年降雨量) on the island?

  15. How do most people move around on the island?

  A. By bike. B. By water taxi. C. On foot.

  第二节 听取信息(共5小题;每小题l分,满分5分)

  听下面一段独白,请根据题目要求,从所听到的内容中获取必要的信息,填人标号为A~E的空格中。听录音前,你将有l 5秒钟的阅题时间。录音播放两遍。你将有80秒钟的作答时间。

  Christmas Shopping List

  Person Gift From Price

  | Father Book on plants Bookstore A_______ yuan

  | Mother B Sweets shop 80 yuan each

  Brother Tickets to a C ________match Stadium 50 yuan each

  D____ Handbag Department store 150 yuan

  Uncle Jackie Chan DVD E_________ 40 yuan

  三、语言知识及运用(共两节,满分20分)

  第一节 单项选择(共10小题;每小题l分,满分l0分)

  从16-~25各题所给的A、B、C和D项中,选出可以填入空白处的最佳选项。

  16. —I hear we’ll have a new foreign teacher soon. Do you know when_________?

  —Sorry, I have no idea.

  A. he will come B. will he come C. is he coming D. he was coming

  17. This is just between you and me. You_________tell anyone about this.

  A. mustn’t B. can C. should D. have not to

  18. Last summer I went to Lu Xun’s hometown and visited the house_________he was born.

  A. that B. there C. which D. where

  19. I’m sorry. I started eating before you got here_________J was terribly hungry.

  A. so B. since then C. because D. so that

  20. Miss Green didn’t talk much to other people. There was always_________a little sad about her.

  A. everything B. anything C. nothing D. something

  21. My younger brother couldn’t work out the answer and

  A. so could I B. nor could I C. so can I D. nor I could

  22. Though the player is over thirty, he can still run________ some younger players.

  A. as fast as B. so fast as C. much fast than D. more faster than

  23. At the meeting Mr. King didn’t say a word from beginning to end, _____ ?

  A. didn’t Mr. King B. did he C. did Mr. King D. didn’t he

  24. From that time on Mary practised_________the piano every day.

  A. plays B. playing C. played D. to play

  25. Hi Mr. Smith. I didn’t know you were in New York. How long_________here?

  A. have you come B. were you C. have you been D. will you come

  第二节 语法选择(共10小题;每小题l分,满分l0分)

  阅读下面短文,按照句子结构的语法性和上下文连贯的要求,从26—35各题所给的A、B、C和D项中选出最佳选项。

  Annie was excited. Her mother 26 to Beijing today and would be staying with her 27 two weeks. She cleaned her home and thought about 28 some flowers, but there wasn’t time. She got in her car, turned on the radio and was heading off when the radio reported that all planes to Beijing would be two or more hours late because it was raining 29 . With great disappointment Annie went back inside.

  Two hours later, Annie arrived at the airport and was 30 to see her mother waiting outside! She had decided to take an earlier plane 31 she could get to Beijing on time. She didn’t think it was necessary to phone Annie as the earlier plane would arrive at the airport at the time her daughter expected.

  32 mistake! Annie could have come earlier, but didn’t. Her mother could have phoned from the plane, but didn’t. They were 33 hungry and tired. Annie was going to take her mother to 34 American restaurant, but her mother just 35 to get home to rest.

  26. A. was flying B. flies C. has flown D. fly

  27. A. after B. since C. in D. for

  28. A. buy B. to buy C. bought D. buying

  29. A. heavily B. much heavier C. heavy D. more heavier

  30. A. surprises B. surprising C. surprised D. surprise

  31. A. but B. although C. when D. so

  32. A. How B. What a C. What D. How a

  33. A. all B. either C. both D. neither

  34. A. a B. an C. the D. 不填

  35. A. wanted B. wants C. wanting D. want

  三、完形填空(共10小题;每小题l分,满分l 0分)

  阅读下面短文,掌握其大意,然后从36~45各题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。

  Thousands of years ago, human didn’t live in towns. Sometimes they would live in caves or build camps (宿营地) in the forest.

  Only about thirty people 36 in each camp. The men would go hunting while the women and children 37 food from the trees around the camp. All the food was 38 between everyone in the group. Every few weeks they moved to another place to find more food. It was a simple life, but people had to be 39 They had to make everything that they needed, and they had to know a lot about plants and animals.

  Nowadays most people live in towns and cities, and they work in offices and factories. Life is 40 than in the old days. There are fewer 41 , but there is less excitement. Some people go 42 excitement—sailing round the world, climbing mountains, or exploring caves. Most people look forward to the 43 , a time when they can enjoy a change from their normal life. For some this means going camping. But camping today is 44 from camping in the past. Gas cookers, ready-made food and air-beds mean people can camp much more 45 than they did in the old times.

  36. A..lived B. talked C. came D. danced

  37. A. planted B. collected C. watched D. bought

  38. A. found B. used C. shared D. sold

  39. A. polite B. kind C. careful D. clever

  40. A. worse B. faster C. easier D. harder

  41. A. dangers B. stories C. people D. animals

  42. A. waiting for B. looking for C. turning on D. putting on

  43. A. dreams B. gifts C. meals D. holidays

  44. A. away B. different C. free D. far

  45. A. slowly B. terribly C. comfortably D. hopefully

  四、阅读理解(共20小题;每小题2分,满分40分)

  阅读下列短文,从每题所给的A、B、C和D项中,选出最佳选项。

  A

  The worker I hired to repair my house had just finished a difficult first day on the job. A broken wheel made him an hour late; his ladder (梯子) fell down when he was painting the roof and now his old truck wouldn’ t start. With each problem he shouted angrily, more at himself than at his things. As I drove him home, the man didn’t say a word.

  I tried talking to the man to kill time. I managed to find out that he had come up from Blue Hills in Victoria with his family six months ago to find a job. This was his first job since moving here. I now knew why his price was lower than any other worker I could find in the local newspaper. He really needed the job. His clothes told me as much.

  On arriving, much to my surprise, he invited me in to meet his family. As we walked through his front garden he suddenly stopped at a small tree and placed his hands on it. Then, when he opened the door he completely changed. Instead of his troubled face, there was now a warm smile, hugs for his two children and a kiss for his wife.

  The following day, I asked him about the tree.

  “That’s my trouble tree,” he answered. “Work troubles aren’t welcome at home with my wife and the children. So I hang them on that tree every night when I come home. Then in the morning I pick them up again. ”

  “And you know what else?” he said smiling,”The next morning I find that there aren’t as many as I remember hanging up the night before. ”

  46. Which of the following things did NOT happen to the worker? A. His truck broke down. B. He was late for work. C. He fell onto the roof. D. His ladder fell down.

  47. When did the worker first arrive in this town? A. Today. B. Last night.

  C. Six weeks ago. D. Six months ago.

  48. Where did the writer find the worker?

  A. Through a newspaper. B. Beside the trouble tree.

  C. In his old house. D. In Blue Hills, Victoria.

  49. Why did the worker touch the tree?

  A. To get good luck, B. To leave his trouble outside.

  C. To send good wishes to his family. D. To clean his hands.

  50. What can we learn from the passage?

  A. Looking for a job can make trouble.

  B. It is important to get to work on time.

  C. Often our problems are worse than what we think.

  D. A happy family can make many problems go away.

  B

  It is said that all dreams serve a purpose ( 目的). While there is no agreement among scientists about why we dream, there are many ideas about the different kinds of dreams we have.

  One common kind of dream is the repeating dream, in which the same story is repeated again and again, often for many months or even years. Some believe these are a sign people have a problem in their life and once that problem is gone then the dream will stop. Others think they are a way to help people remember something very important.

  Another well-known kind of dream is the nightmare. The pictures and stories in such dreams make people very afraid and dreamers usually remember them far more clearly than normal dreams. The cause of such dreams may be seeing something terrifying such as a car accident or some deadly snakes. Others think such dreams may be trying to make a person pay attention to something that is dangerous in their life.

  Daydreams happen during wake-time when we forget where we are or what we are doing and find ourselves in a made-up story or unreal world.” We often daydream when we are doing something that is not interesting or exciting. They help us think about our future.

  Lucid dreams are the most fun. These happen when dreamers suddenly understand that they are dreaming. Instead of waking up, they stay in the dream and are able to control what happens in the dream as if they are making a movie.

  51. The underlined word “they” (in paragraph 2) refers to “_________”.

  A. dreams B. problems C. dreamers D. scientists

  52. The underlined word ” terrifying” (in paragraph 3) is closest in meaning to

  A. frightening B. interesting C. disappointing D. amazing

  53. When might a person daydream?

  A. During a very interesting movie. B. While playing at a fun park.

  C. While listening to an uninteresting talk. D. When making a movie.

  54. How do we know if We are lucid dreaming?

  A. We can remember the dream very clearly.

  B. We can control what happens in the dream.

  C. We think that the dream is like a movie.

  D. We feel very nervous after we wake up.

  55. What is the best title of the passage?

  A. Daydreaming of You B. Enjoy Your Dream

  C. What Dreams Mean D. Where Dreams Go

  C

  Zheng He, the Columbus of the East, was an amazing man.

  He was born in 1371 and, 11 years later, was caught by the army of a rich young man called Zhu Di and made to work for him. Over time the rich man saw that Zheng He was very clever and strong and they became close friends. In 1403 Zhu Di was made the King of China and he asked Zheng He to join his new government.

  The King wanted to learn more about the world and show other countries his power. He ordered many new ships to be built and made Zheng He their leader. Between 1405 and 1433, Zheng He led seven sea trips to different parts of the world. He certainly travelled to India, Africa and the Middle East. A few people think his ships may have even reached South America and Australia.

  Each trip lasted between two and four years and it is believed he sailed more than 50 000 kms during the years of his travels. With 28 000 men and over 300 ships, such as boats for food, water and even soldiers’ horses, Zheng He led a fleet (舰队) whose size would not be equalled by Europeans for over 500 years I

  On these trips he brought with him many Chinese goods like silk and medicine to give to foreign kings or to sell for local goods. He returned from each trip with boats filled with expensive things such as gold and jewellery, foreign guests and strange animals like a giraffe.

  It is a pity that we may never learn everything about Zheng He’ s travels. After he died in 1433, the new king, who believed these trips were unlucky and too

  expensive, had them stopped and he burned almost all the books about Zheng He’s travels. It is only in the last 50 years that historians have begun to carefully study the adventures of the great Zheng He.

  56. Why did the Chinese King want Zheng He to sail to many different countries?

  A. To bring new countries under the control of China.

  B. To show the world how strong the King was.

  C. To receive gifts from the kings of other countries.

  D. To discover unusual animals.

  57. What do we know about Zheng He from the passage?

  A. He sailed to all seven continents.

  B. Each of his trips lasted one year.

  C. He died at the age of 62.

  D. He was a successful businessman.

  58. Which of the following did Zheng He NOT bring with him from China? A. Medicine. B. Gold. C. Animals. D. Silk.

  59. What happened after Zheng He died?

  A. He was forgotten for ever.

  B. His ships were all burned.

  C. The new king wrote a book about him.

  D. Sea trips to other countries were stopped.

  60. In what order did the following happen?

  a. Zhu Di became the King.

  b. Zheng He was caught by soldiers.

  c. The books about Zheng He were all burned.

  d. Foreigners were brought to China.

  e. Zheng He visited India.

  f. New ships were built.

  A. e, b, a, f, d, c B. b, a, e, d, c, f

  C. f, a, b, d, c, e D. b, a, f, e, d, c

  D

  KINGS HOTEL-CUSTOMER COMMENTS

  I cannot say enough good things about the Kings Hotel. Till rooms were large, clean and comfortable and the hotel workers were excellent. They were even able to book several sightseeing trips to different parts of the city for us. Next time I come to London I will certainly be staying there again.

  Bob smith Manchester, UK: February 2008

  The hotel ‘a restaurant made the best food I have ever tasted. I am still dreaming about their roast beef and potatoes. I had it for lunch and dinner almost every day I was there. I wanted to have it for breakfast too, but it wasn ‘t on the breakfast menu.’ The restaurant was a little expensive and the waiters were a bit careless but I still think the hotel was great.

  Rachel Jones New York, USA: December 2007

  I just want to tell visitors something about the swimming pool, at the Kings Hotel. When I was there, the water was very dirty, almoshgreen. It really made me feel sick. When my drink fell in the water I asked the worker if I could have another one. After waiting for half an hour he still had not brought me one so I returned to my room…. At least the room was very nice.

  Michael Palin Sydney, Australia: August 2007

  This time last year I was in London for the first time and stayed at this hotel. I found the workers there to be very friendly and helpful. The manager kindly gave me directions to the London Museum and Big Ben and one time he even had a worker take me to the train station entrance. My room was also wonderful and from the window Icould see the Thames River.

  Ma Li Beijing, China: June 2007

  £6 for a cup of coffee in the cafe! £ 3 for a postcard in the gift shop! £ 33 for a T-shirt from the clothes store! I will never be coming back here. That’s for certain.

  Julie Whinger Paris, France: May 2007

  61. What do most people agree is very good at the hotel?

  A. The workers. B. The rooms. C. The food. D. The price.

  62. Why was Mr. Palin unhappy with the hotel?

  A. He waited too long for his food. B. His room was small.

  C. The pool was not clean. D. It had no drinks.

  63. Who was most unhappy with the hotel?

  A. Ms. Ma. B. Ms. Jones. C. Mr. Smith. D. Ms. Whinger.

  64. What do we know about this hotel?

  A. It is near the river. B. It is a five-star hotel.

  C. The gift shop sells T-shirts. D. Its restaurant serves few dishes.

  65. When did Ms.-Ma Li stay at the hotel?

  A.June, 2006. B.May, 2007. C.June, 2007. D.June, 2008.

  第II卷 (共30分)

  五、写作(满分30分)

  第一节 单词拼写(共5小题;每小题l分,满分5分)

  根据下列句子及所给单词的首字母写出所缺单词。在填写答卷时,要求写出完整单词。(每空只写一词)

  66. Would you lend me your phone, please? I need to give Dad a c_________to tell him

  the good news.

  67. It’s quite warm today. You needn’t w your jacket, David.

  68. Look! How d_________your hands are! Go and wash them right now.

  69. Be q , Peter, or we’ll miss the last bus to our school.

  70. —Can I have a drink?

  —Please help y_________. There is some orange juice in the fridge.

  第二节 完成句子(共5小题;每小题2分,满分l0分)

  根据所给的汉语内容,用英语完成下列句子。(每空只写一词)。

  71.下周大约有500个学生参加运动会。

  About 500 students will____________________________the sports meet next week.

  72.昨晚我哥哥直到完成作业才从房间出来

  Last night my brother___________________out of his room_________he finished doing his homework.

  73.我们相互帮助是非常重要的。

  _______________very important for us___________________ each other.

  74.妹妹问我是否可以在同家的路上给她买些面包

  My sister a§ked me__________________________some bread for her on my way home.

  75.这些花必须天天浇水,否则就会枯死。

  All these flowers _________ every day, or they will die.

  第三节 书面表达(满分l5分)

  假设今年暑假一批英国中学生要来你校访问,你准备参与接待工作。为了提前做好各项准备,学校要求参与接待的学生用英语拟订一个接待计划。请根据下面酌构思图来拟订你的计划。内容包括:

  1:你计划要做的事情(图中1~3项内容)及其原因或目的;

  2.你准备为来宾安排的l~2项活动。

  注意:1.词数80左右(计划的开头已给出,不计入总词数); .

  2.不能透露个人的任何信息(例如:学校和姓名等),否则不予评分。

  Some UK high school students will come to our school during the summer holidays. To help them, I. ..

  2008年广东省广州市中考英语试题参考答案

  1. A 2. B 3. C 4. A 5. C 6. A 7. A 8. C 9. B 10. B

  ll.C 12. B 13. B 14. A 15. C

  (A)28/twenty-eight (B)some cakes/cakes (C)football

  (D) sister (E)Market

  16.D 17.A 18.D 19.C 20.D 21.B 22.A 23.B 24.B 25.C

  [文章大意]安妮非常兴奋,因为她母亲要来北京看她。她从 收音机得知她妈妈的航班因为下雨晚点两小时,所以她又回 到屋里。等安妮两小时后到机场接母亲时,她已在机场外等 了两个多小时。母亲为了能按时到达,乘坐了更早的航班,也 没打电话告诉她。该按时到的没到,该打电话的没打。他们 只能又累又饿。的回家休息.

  26.A 27.D 28.D 29.A 30.C 31.D 32.B 33.C 34.B 35.A

  [文章大意]数千年前,人类住在洞穴里或在树林里宿营,男人 打猎,女人和孩子采集野果。所有的食物会在族群内共享。 每过几周就会迁徙到另一个食物更多的地方。为了生存,他 们必须学着更聪明,要制作自己需要的东西,要知道许多关于 动植物的知识。现在人们大多数住在城镇,生活变简单了却 也更平淡了。有些人为了寻求刺激而去探险和登山。大多数 人在假期里去体验一种不一样的生活。他们也会宿营,但他 们的装备和必需品使得宿营和数千年前相比要舒服许多。

  36.A 37.B 38.C 39.D 40.C 41.A 42.B 43.D 44.B 45.C

  [文章大意]一个工人在工作第一天就麻烦不断。令我吃惊的 是他还请我去他家,在进家门之前他将工作的不快和烦恼都 挂在“烦恼树”上,用微笑与热情面对家人。

  46.C 47.D 48.A 49.B 50.D

  [文章大意]据报道,每一个梦都为一个目的服务。至于做梦 的原因,科学家的观点各异。我们常会做这样几种梦:不断重 复的梦——数月乃至数年内不断重复,直到某一件事的结束 而终止;噩梦——梦中的场景让做梦者感到恐惧;白日梦—— 遇到自己不感兴趣的人或事;不愿醒的梦——意识到在做梦 却不愿醒来,沉醉其中。

  51.A 52.A 53.C 54.B 55.C

  [文章大意]郑和被称为东方哥伦布,是一位具有传奇色彩的 人物。文章介绍了郑和的传奇一生。

  56.B 57.C 58.B 59.D 60.D

  [文章大意]本文以网页的形式,呈现了顾客对KINGS HO— TEL的意见反馈,包括房间,食物,游泳池,购物价位等方面。、 61.B 62.C 63.D 64.A 65.A

  66.call 67.wear 68.dirty 69.quick 70.yourself

  71.take part in 72.didn’t come;until/till 73.It is;to help

  74.whether/if I could buy 75.must be watered

  [写作指导]

  1.审清题意,明确写作意图和写作要求。

  2:宏观布局。根据写作要求确定文章整体结构,如 总——分、分——总或总——分——总。文章应分几个板块, 各自的核心内容是什么。这如同是人体的骨骼结构。 3.内部结构。根据布局设计,确定各板块的写作内容,并 根据其相互关系确定如何展开。这如同是人体的肌肉。 4.语言组织。如何开篇,什么样的语句能更好地植人主 题;为了更好地呈现内容,应采用何种句式,且能避重复;选取 总结性的词句,有力收尾,升华主题。这如同人的皮肤。

  One possible version

  Some UK high school students will come to our school during the summer holidays. To help them, I think I need to practise my English more so .I can successfully pass on my meaning to our foreign friends. In order to understand the UK students better, I will try to learn about their interests and hobbies. Also, I should learn more about the history, culture and places of interest of Guangzhou so that I can show. them around the city. As Guangzhou is famous for its food, I will take.them to taste the delicious local foods when they come and I will also take them shopping.

  2008年广东省茂名市中考英语试题

  第一卷(共90分)

  一、听力 (共四节,满分30分)

  第一节 (共5小题,每小题1分,满分5分)

  听下面5段对话,每段对话后有一个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听完每段对话后,你都有10秒钟的时间来回答有关小题和阅读下一小题。每段对话仅读一遍。

  听第一段对话,回答第1小题。

  1. What did the woman do last night?

  A. She went to a party. B. She went to school. C. She went to work.

  听第二段对话,回答第2小题。

  2. What is Davis ?

  A. A film star. B. A basketball player. C. A baseball player.

  听第三段对话,回答第3小题。

  3. Who has borrowed Polly’s camera?

  A. Jim. B. Jerry. C. Tim.

  听第四段对话,回答第4小题。

  4. Where will the woman do ?

  A. She will stay home. B. She will visit Venice. C. She will go to see the film.

  听第五段对话,回答第5小题。

  5. When will the woman get her work done?

  A. Before seven. B. At seven. C. After seven.

  第二节(共6小题,每小题1分,满分6分)

  听下面3段对话,每段对话后有2个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。

  听第六段对话,回答第6-7小题。

  6. When did Jenny buy the T-shirt ?

  A. After breakfast. B. After lunch. C. After supper.

  7. Who is James Brown ?

  A. A good designer. B. A bad designer. C. A good advertiser.

  听第七段对话,回答第8-9小题。

  8. Who is Michael?

  A. Their best friend. B. Their head teacher. C. Their maths teacher.

  9. Who will Betty do next Sunday ?

  A. To go hiking with her friends. B. To visit her head teacher.

  C. To look after her sister.

  听第八段对话,回答第10-11小题。

  10. Has the woman been to the park before ?

  A. Yes. B. No. C. Not known.

  11. What in the park does the woman like best ?

  A. The lake. B. The wooden house. C. The roses.

  第三节(共9小题,每小题1分,满分9分)

  听下面3段对话,每段对话后有3个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。听每段对话前,你将有时间阅读各个小题,每小题5秒钟;听完后,各小题将给出5秒钟的作答时间。每段对话读两遍。

  听第九段对话,回答第12-14小题。

  12. What does the woman want to get?

  A. A big car. B. A dragon card. C. An ID card.

  13. Where does the woman live ?

  A. At 18 Banana’s Road. B. At 18 Bahamas Road. C. At 80 Bahamas Road.

  14. What’s the woman’s telephone number ?

  A. 364-9759. B. 364-9659. C. 364-9759.

  听第十段对话,回答第15-17小题。

  15. The dialogue is between _________ ?

  A. two students. B. two teachers. C. a teacher and a student.

  16. What does the woman think of the life of a student ?

  A. Not interesting. B. Interesting. C. Amazing

  17. What does the man think of the job of a teacher ?

  A. Hard job. B. Easy job. C. Exciting job.

  听第十一段对话,回答第18-20小题。

  18. when did the dialogue happen ?

  A. Before the game. B. After the game. C. During the game.

  19. What does Mike think of his training ?

  A. Not interesting. B. Interesting. C. Exciting.

  20. What does Mike think of his football team?

  A. A good team. B. A terrible team. C. A lasy team.

  第四节(共5小题,每小题2分,满分10分)

  听下面一篇短文,短文后有5个小题,从题中所给的A、B、C三个选项中选出最佳选项。短文读两遍。

  听第十二段材料,回答第21-25小题。

  21. The speaker is _______ .

  A. a worker B. a guess C. a manager

  22. How many matters about the hotel is the speaker not happy about?

  A. Two. B.Three. C. Four.

  23. Which of the following is NOT true ?

  A. The speaker stayed in the hotel for a week.

  B. The speaker was well treated by the hotel.

  C. The speaker enjoyed swimming in the hotel.

  24. During his stay in the hotel, what did the speaker hear early in the morning?

  A. Repairing. B. Cooking. C. Talking.

  25. Which of the following does the speaker want the hotel manager to explain ?

  A. Why the swimming pool was not open.

  B. Why the workers didn’t repair the door of his room.

  C. Why the workers didn’t pay attention to them.

  二、选择填空(共15小题,每小题1分,满分15分)

  根据句子意思,从A、B、C三个选项中,选出一个可以填入空白处的最佳选项,并在答题卡上将该项涂黑。

  26. -Whose book is it .

  - It is ________.

  A. mine B. your C. her

  27. The fastest way to travel to Shanghai is _______ air .

  A. in B. by C. on

  28.Have you read the book ________ I gave you yesterday ?

  A. that B. when C. where

  29. Our school is just ten _______ walk from my home.

  A. minute’s B. minutes’ C. minute

  30. We should keep the habit of taking notes when the teacher _________ .

  A. will talk B. would talk C. is talking

  31. She was surprised __________ me last night.

  A.to see B. see C. saw

  32. You _______ study hard if you want to get good grades in English.

  A. can B. may C.must

  33. Some of my classmates ________ from other cities.

  A. comes B. is C. are

  34. The man _______ came to our party with a present is my old friend.

  A. when B. which C. who

  35. I am not sure _______ we will visit you next Saturday.

  A. whether B. that C. what

  36. -Which one of those two houses would you buy?

  -I would buy the _______ one, because I have a big family.

  A. larger B. largest C. smaller

  37. We believe that Mary ________ take the money at that time, though she was poor.

  A. won’t B. wouldn’t C. is not going to

  38. Since I had a lot of homework to do, I didn’t go to bed ________ 12 last night

  A. until B. when C. while

  39. I asked her for _________ milk, but she didn’t have ________ .

  A. any; some B. some; any C. some; some

  40. A: Did you see ___________ dog just now ?

  B: Is it ___________ black dog ?

  A: Yes. It is.

  B: Oh, I just saw it passing the door.

  A.the; a B. a; a C. the; 不填

  三、完形填空 (共10小题,每小题1.5分, 满分15分)

  阅读下面短文,掌握其大意,然后在每小题所给出的A,B,C三个选项中选出最佳选项并在答题卡上将该项涂黑。

  My holiday is coming. Yesterday I asked my American friends about the best way to travel within the United States. They said it was best to go by ___41____and gave me the __42___.

  To fly, of course, is the fastest way, but one can’t see anything during a __43___ except the blue sky and white clouds. So it is not very interesting to one who wants to see the __44____ . Besides, airfare is very ___45__ .

  To travel by train is _46___ , because passengers can walk and buy food and drinks on a train. They can also see cities and the country through the windows. But trains don’t leave or __47_ at a place every day, and don’t go to many cities.

  To travel by bus, my friends tell me, is easy, cheap and convenient, though not so fast as traveling by plane or so __48__ by train. You can find buses almost in every city, big or small. That makes travel arrangement easy.

  I take their _49___ . Now I have decided to go to the east coast with an interesting _50___ by bus.

  41. A. bus B. train C. plane

  42. A. reason B. answer C. suggestion

  43. A. railway B. flight C. course

  44. A. country B. heaven C. mountains

  45. A. cheap B. large C. expensive

  46. A. relaxing B. interested C. dear

  47. A. wait B. arrive C. pass

  48. A. comfortable B. convenient C. tiring

  49. A. advice B. surprise C. feeling

  50. A. dialogue B. movement C. trip

  四、阅读理解 (共15小题,每小题2分,满分30分)

  阅读下面三篇短文,掌握文章内容,从每小题所给出的A,B,C,D 四个选项中选出最佳答案,并在答题卡上将该项涂黑。

  A

  In ancient China, the State of Wu made an attack on the State of Yue. The king of Wu was badly hurt and soon died. His son Fu Chai became the new king. Fu was very sad and angry and he decided to fight back for his father’s death. He trained his army strictly until it was very strong. Three years later, he led his army against the State of Yue and caught its king Gou Jian, who was taken to the State of Wu.

  Gou Jian was put into a small black stone house which was full of terrible smell and was made to raise(饲养) horses. Gou worked hard and tried to keep himself quiet, but he never forgot his pain. Many years later, he was set free. Gou secretly trained his army after he went back to his own state. In order to make himself strong-minded he slept on firewood and ate a gall bladder before having dinner and going to bed every night. After a few years, his country became strong once more. Then Gou took hold of a golden chance to fight against Wu and won the war in the end.

  If one voluntarily(自愿) works very hard and voluntarily stands up to pains and difficulties in order to succeed, we might call him a “Gou Jian”, and his story, a “Gou Jian’s story”.

  51. _________ was seriously hurt and died.

  A. Gou Jian’s father B. Fu Chai’s father

  C. Gou Jian’s brother D. Fu Chai’s brother

  52. Three years later _______ was caught and taken to the state of Wu.

  A. Gou Jian B. Fu Chai

  C. Gou Jian’s father D. Fu Chai’s father

  53. Gou Jian ________ when he was in the state of Wu.

  A. ate gall bladders B. raised horses

  C. trained his army D. forgot his pain

  54. Which of the following is TRUE ?

  A. The gall bladders tasted good. B. Gou Jian loved horse-raising.

  C. Finally Gou Jian was set free. D. Finally Fu Chai was set free.

  55. The story mainly tells us that ________ .

  A. a country without a strong army is easy to defeat

  B. if someone attacks you, you should just fight back

  C. if you fail in doing something, it’s better for you to forget the pain

  D. if you face difficulties bravely without giving up, you’ll finally succeed

  B

  You want to know about my staying in America, right? Well, to tell you the truth,it is really an eye-opening experience to study here.

  In China, I had English classes five times a week since fifth grade. However, I didn’t know how different textbook English could be from everyday English until I came to Hotchkiss School, Connecticut.

  When I first studied English, I was told to say,”I am fine” when people say “How are you?” But in the US, I found that people say, “I am good” or “I’m tired”.

  One day, someone greeted me with “What’s up?” It made me confused . I thought for a moment and then smiled because I didn’t know what to say.

  Since then, I have discovered more and more differences between Chinese and US cultures.

  To my surprise, US girls spend a lot of time in the burning sun to get a tan(晒黑). However, in China, girls try every possible way to get their skin paler, or “whiter”.

  I was also surprised by how hardworking US students are.

  In China, schoolwork is almost everything, so we study hard and that’s it. But here, a “good” student gets good grades, does a lot of for the public and plays sports or music.

  The kids here are so talented, I am starting to be sorry that I gave up playing the piano at an early age and that I have never thought about sports.

  56. According to the writer, textbook English is ________ everyday English.

  A. quite different from B. the same as

  C. more difficult than D. easier than

  57. What does the word “confused” in the fourth paragraph mean in Chinese ?

  A. 困惑 B. 憧憬 C. 悲痛 D. 后悔

  58. A good US student spends his / her time __________ .

  A. only in doing homework B. only on sports or music

  C. only in working for the public D. on studies, sports or music and public work

  59. Which of the following is NOT true ?

  A. The writer is now in US.

  B. American girls love to have white skin.

  C. US students are talented and hard working.

  D. The writer regrets(后悔) that he gave up playing the piano.

  60. Which is the best title for the passage ?

  A. My Own Travel in the US B. My Studying in the US

  C. My Opinion about the US D. My Friends in the US

  C

  You may have known several kinds of police, traffic police, and street police. But have you ever heard of energy-saving(节能) policemen ?

  A group of 22 of these new policemen went to work last week in Beijing. They go around the city to see the use of energy in hotels, office buildings, shopping centers and onther public places. One of their aims is to make sure that these sites have set their air conditioning(空调) no cooler than 26 ℃.

  They also set up a special phone line so that people can tell them which buildings fail to follow the rule.

  “If everyone sets their air conditioning at 26 ℃, Beijing will save 400 million kilowatt-hours of electricity in one summer. That’s one-third of all the usage of the city in the season,” said a TV advertisement.

  Other Chinese cities, like Wuhan in Hubei Province and Yangzhou in Jiangsu Province, are going to follow Beijing’s steps in setting up a similar police team.

  As one of the fastest developing countries, China is using a lot of energy. This has a great effect on the country’s environment and limited energy.

  From 1986 to 2005, the country experienced 20 warm winters continuously. Numbers show that Chinese cities have to spend billion of yuan solving(解决) environmental problems every year.

  At the beginning of this month, China made its first action plan to fight pollution. It aims to reduce energy usage by 20% and increase renewable energy up to 10% from 7% by 2010.

  To introduce the public to a green life, last week Beijing held a show on energy-saving technology and productions. Environment-friendly machines, such as a vending machine that helps colllect used bottles, have attracted lots of attention.

  “We want to tell people that there are certain ways to protect the environment. Each of us can find effective ways to do it in our daily lives,” said Liu Qianguang, an environmental engineer in Beijing.

  61. The job of the energy-saving policemen is ______________ .

  A. to set the air conditioning cooler

  B. to check the use of energy in public places

  C. to set up a special phone line

  D. to make sure that more energy will be produced

  62. Beijing will use ________ million kilowatt-hours electricity in one summer.

  A. 1200 B. 800 C. 400 D. 133

  63. Which of the following years’ winters were all warm in China ?

  A. 1984-1988. B. 1999-2003 C. 2002-2006. D. 2005-2009.

  64. In the year 2010 China’s energy usage is going to be cut by ___________ .

  A. 20 % B.10 % C. 7 % D. 17 %

  65. According to Liu Qianguang, _______________ .

  A. there is few ways to protect the environment

  B. it’s difficult to find good ways to save energy

  C. it’s easy for one to do something good for the environment

  D. it’s not easy for one to do something good for the environment

  第二卷(共60分)

  五、单词拼写(共10分,每小题1分,满分10分)

  根据括号内汉语,结合句子的意思,在横线上写出形式正确的英语单词。每个空格只准填一个单词。

  66. Kate’s new house is on the ________________________(十二)floor.

  67. The little boy likes to _____________________( 分享) his apples with the little girl.

  68. ________________________( 英雄) appeared one after another after the big earthquake..

  69. How many ___________________________(月) are there in a year ?

  70 Listen, how__________________________(美妙) the music is !

  71. Meg’s bike was _______________________________(偷) last night.

  72. Children should learn to _______________________________(尊重) each other.

  73. There is a _______________________(职业) player on their team.

  74. We spend the night by the lake. It was very _______________________(平静) .

  75.People are much________________________(富有) than ten years ago.

  六、句型转换。(共5小题,每小题2分,满分10分)

  请按各小题的要求转换句型,保持句子原意, 每个空格只准填一个单词。

  76. Mike did not do his homework yesterday. (改为否定式问句)

  ____________________ Mike do his homework yesterday?

  77.Tim is tall. Ted is taller. Tom is taller than Ted. (合并句子)

  Tom is the______________ ___________________ all the three.

  78. That book is a story-book. That book has a red cover. (合并句子)

  That book ______________ has a red cover _____________ a story-book.

  79. The teacher wrote some words on the blackboard. The pupils copied all of them down. (合并句子)

  The pupils copied down ______________________ the teacher wrote on the blackboard.

  80. Even a bottle of water is very important to the man under the bricks(砖块). (改为同义句)

  Even a bottle of water ____________ a real difference _________ the man under the bricks.

  七、补全对话 (共5个空格,每个空格1分满分5分)

  完成下面对话,每个空格只准填一个句子,并使用正确的标点符号。

  W: Tomorrow is Sunday. What shall we do, dear ?

  M: (81)_______________________________________________________________________

  W: The park ? Are you still interested in the park ? ?

  M: (82)_______________________________________________________________________

  W: Good, I love to go hiking.

  M: (83) ______________________________________________________________________ .

  W: What should we prepare ?

  M: You must bring some food and drinks, and don’t forget your cell phone.

  W: (84)_______________________________________________________________________

  M: Really ? What’s wrong with it ?

  W: Don’t you remember ? You dropped it into the water and it hasn’t worked ever since.

  M: All right. (85)_______________________________________________________________

  W: Your old one ? No, I want a new one. Tomorrow let’s go to the cell phone shop first !

  八、 任务型阅读 (共5个空格,每个空格2分,满分10分)

  下面是李国龙先生写的求职信及个人简历,请根据信的内容,将其简历补充完整,每个空格不得超过2个单词.

  73 Xinchang Road, Beijing

  June 7, 2008

  Dear sir,

  I am writing to introduce myself, with the hope of getting the job you advertised in Daily news.

  When I was a child, I was fond of English and always got good grades. In 1994, after six years of hard work in Beijing No.4 Middle School, I entered People’s University. I studied English there for four years.

  Luckily, I got my first job when I graduated. I taught English in Beijing No. 4 Middle School from 1998 to 2001. Then I got the chance to receive further education in University of Hawaii in the US. That was a precious experience of my life. I learnt a lot during those two years, especially the differences between eastern and western cultures.

  I came back to People’s University in 2003. I worked as an assistant(助手) for 2 years and then as a professor. So far I have got 8 years of working experience.

  I won lots of awards. I was an “Excellent Student” of People’s University in 1997, and an “Outstanding Teacher” of Beijing No. 4 middle school in 2000.

  Thank you for reading my letter, and I will appreciate it very much if you can reply soon.

  Yours sincerely,

  Li Guolong

  Curriculum Vitae(个人简历)

  Name: Li Guolong

  (86)___________________: 73 Xinchang Road, Beijing

  Telephone: (010) 7178 5210

  Date of Birth: May 8 , 1975

  Nationality: Chinese

  (87)____________________:

  1988-1994 Beijing No. 4 Middle School

  1994-1998 People’s University, Beijing

  Major: English

  University of Hawaii

  Working Experience:

  (88)______________________________________

  Beijing No. 4 Middle School

  (89) _______________________________________

  People’s University

  2005- present Professor

  People’s University

  Awards:

  (90)”_______________________”, People’s University

  2000 “Outstanding Teacher”, Beijing No. 4 Middle School

  九、书面表达(满分25分)

  联合国教科文组织(UNESCO) 想了解你校的情况,发来了一个英文表格(见下表).请参考表格里的内容提示,用英语写一篇短文,介绍你校的相关情况.要求: 内容包括表格里的全部内容,字数不少于80字,不准出现真实的姓名和校名.

  Area of the school How many square metres?

  Building How many ? Low or tall ?

  Teacher and student How many ?

  Teaching building How many ? New or old ?

  Sports field How many ? Often in use ?

  Teachers’apartment How many ? New or old ?

  Students’ apartment How mnay ? New or old ?

  Tree and flower How many ? How do you like it ?

  生词: square metres: 平方米; teachers’apartment: 老师公寓

  ____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

  2008年广东省茂名市中考英语试题参考答案

  2008年初中毕业考试与高中阶段学校招生考试英语试卷参考答案

  一、听力

  1—5 ACBBC 6—10 CAACB 11—15 CBBAA 16—20 AAAAA 21—25 BACAA

  二、选择填空

  26—30 ABABC 31—35 ACCCA 36—40 ABABB

  三、完形填空

  41—45 AABAC 46—50 ABAAC

  四、阅读理解

  51—55 BABCD 56—60 AADBB 61—65 BABAC

  五、单词拼写

  66. twelfth 67. share 68. Heroes 69. months 70. beautiful/ wonderful

  71. stolen 72. respect 73. professional 74. peaceful/ quiet/ tranquil 75.richer六、句型转换

  76. Didn’t 77. tallest of 78. which/ that, is 79. what/ all /everything

  80. makes, to

  七、补全对话

  81. Shall we go to the park ? / Let’s go to the park. /What do you think of going to the park? Etc.

  82. How about going hiking? /Let’s go hiking then./ Go hiking ? /Hiking ?/ Etc.

  83. So we must get ready for it this evening. Etc.

  84. But my cell phone doesn’t work now. /But my cell phone has been broken down. Etc.

  85. Would you mind using my old one ? / You can use my old one. Etc.

  八、 任务型阅读

  86. Address 87. Education 88. English teacher 89. Assistant

  90. Excellent Student

  九、书面表达

  One possible version:

  Our school is not very large. It covers an area of about thirty thousand square meters, with only 500 students and 46 teachers. There are only three buildings in it, none of which is very tall. The largest one is a newly built teaching building. The second largest is the students’ apartments and the third one is the teachers’apartments. The two apartments were both built in the year 1993. The school has one football field and two basketball fields, where we usually have happy hours after school. Trees and flowers are everywhere and we all love it.

  2008年广东省汕头市中考英语试题

  考试用时90分钟(其中听力考试约15分钟),满分为150分中听力部分30分)。

  第一卷 语言知识与技能 (共100分)

  一、听力理解(本大题分为A、B、C、D四部分,共25小题,30分)

  A、听句子(本题有5小题,每小题1分,共5分)

  根据所听句子的内容和所提的问题,选择符合题意的图画回答问题,并将最佳选项的字母编号填写在答卷相应题目的答题位置上。若用答题卡答题,则将答题卡上对应题目所选选项涂黑。每小题听一遍。

  1. What’s the woman going to buy?

  2. What do the man and his son often do every day?

  3. When will it be rainy?

  4. What does the man like best?

  5. Which of the following is the girl talking about?

  B、听对话(本题有10小题,每小题1分,共l0分)

  回答每段对话后面的问题,在各题所给的三个选项中选出一个最佳答案。并将其字母编号填写在答卷相应题目的答题位置上。若用答题卡答题,则将答题卡上对应题目所选的选项涂黑。每段对话听两遍。

  听第一段对话,回答第6小题。

  6.At what time do you think the conversation took place?

  A. At 10 o’clock am. B At 5 o’clock pm. C.At 11 o’clock at night.

  听第二段对话,回答第7小题。

  7.Why does the man say“Congratulations”to the woman?

  A.Because she has passed the driving test.

  B.Because she can buy a car for him.

  C.Because she can drive a ear for him.

  听第三段对话,回答第8小题。

  8.What helps the girl a lot with her English?

  A.Speaking English. B.Thinking in English. C.Reading English newspapers.

  听第四段对话,回答第9小题。

  9.What do they both like?

  A.The dress.

  B.The color“green”

  C.The dress and the color“green”.

  听第五段对话,回答第10小题。

  10.What is the girl’s father?

  A.A doctor. B.A shop assistant. C.A postman.

  听第六段对话,同答第11—12小题。

  11.Where is the man’s company?

  A.On Sunshine Road. B.Beside a church. C.Next to a school.

  12.How does the girl go to the man’s company?

相关阅读

Copyright ©2013-2015 江浙沪招生考试网 All Rights Reserved.
地址: 苏州市姑苏区阊胥路483号(工投创业园)  电话:0512-85551931 邮编: 214000 苏ICP备15050684号-2
邮箱: [email protected] 技术支持: 苏州迈峰教育科技 黔ICP备15012612号